A szolgálat útja: Segítségnyújtás guatemalai diákoknak és a családjaiknak, hogy pozitív változást érjenek el

A 2023-as guatemalai szolgálati expedíció önkénteseit lelkes diákok és hálás családok köszöntötték. Nézd meg, hogy milyen hatással volt egy új olvasóprogram és számítógépes laboratórium a közösségre, és milyen sokat számított az önkéntesek munkája.

Az oktatás az egyik legerősebb eszköz, amivel jobbá lehet tenni mások életét, és meg lehet törni a szegénység ördögi körét. Erre a tényre nem is lehet jobb példa, mint amikor az Advancing Life Foundation önkéntesei a közelmúltban meglátogatták a Spark Reading programot Aldea Vista Hermosában. Olvass a legutóbbi guatemalai szolgálati expedícióról, és arról, hogy milyen hatással voltak az önkéntesek.

Boldog, mosolygós fogadtatás

Amikor az önkéntesek megérkeztek az Aldea Vista Hermosában található iskolába, több mint 100 gyermek üdvözölte őket, akik mindegyike lelkesen várta a legújabb látogatókat. A gyerekek tudják, hogy az alapítvány közelmúltban biztosított adományainak köszönhetik, hogy az iskolájuk számítógépes laboratóriummal és egy átfogó olvasási programmal gazdagodott – mindkettő olyan erőforrás, amely létfontosságú ahhoz, hogy az életben eredményeket érjenek el.

Az expedíció résztvevői a diákok által szervezett gyönyörű program megtekintése után egy helyi szövetkészítő szövetkezet által tartott tradicionális takarószövési bemutatót tekintettek meg. Guatemala ismert arról, hogy szeretik a színes anyagokat, és sok szövetkezet dolgozik a hagyományok fenntartásán és fenntartható jövedelem biztosításán a helyi szövőmunkások számára.

A helyi családok tisztelete és áldása

Üdvözlésük részeként az önkénteseket maja áldásban részesítették az Iximche-i maja romoknál, amely a terület fontos történelmi és kulturális helyszíne. A kaqchikel nyelv csak egyike Guatemala beszélt maja nyelveinek. Az áldások során a természeti világot és az ősöket szólítják meg, hogy védelmet és útmutatást adjanak. Az expedíció tagjai ezt követően meglátogathatták néhány diák otthonát, és találkoztak a családjaikkal.

Olyan forrásokat biztosítottak, amelyekkel nagy hatást értek el

A Santa Cruz Balanya-i Colegio Evangelio Filadelfia központ számítógépes központ szalagátvágása az iskola és a helyi közösség számára is fontos esemény volt. Az alapítvány által finanszírozott új számítógépes központ a tanuláshoz és készségfejlesztéshez szükséges technológiát és új lehetőségeket biztosít a diákok számára.

A diákok alig várták, hogy megmutassanak az önkénteseknek egy új számítógépes oktatójátékot, és hogy a Google Earth segítségével megtudják, pontosan milyen messze laknak az új barátaik. Az oktatás és a számítógépes készségek reményt jelentenek számukra, hogy saját és a közösségük helyzetén is javítsanak.

„Guatemala fiataljai nyitottak a kapcsolatok iránt” – mondta Hugh Jenings szolgálati önkéntes. „Különbözőképpen teremtettek velünk kapcsolatot, de mindannyian tele voltak szeretettel és hálával.”

Segítség a diákoknak az olvasásban

Az expedíció résztvevői azzal kezdték a napot, hogy a diákokkal együtt újrafestették az iskola és a könyvtár könyvespolcait. Ezt követően az önkéntesek a Spark Reading képzési programban vettek részt, amely lehetőséget biztosított a számukra, hogy jobban átlássák szerepüket az írástudás és oktatás elősegítésében. A képzés a program céljait és módszertanait fedte le, valamint az olvasásoktatási technikákat és a tanulók bevonásának stratégiáit. Az olvasási program értékes kezdeményezés, amely segít az írástudás és oktatási lehetőségek rossz lefedettségű közösségekben történő fejlesztésében. Az expedíció résztvevői számára is lehetőséget adott arra, hogy kapcsolatot teremtsenek a dolgozókkal és a gyerekekkel, és hogy megértsék, mire van szükségük.

„Ezen a héten a világ különböző részein élő emberek áldozták fel az idejüket és a pénzüket, hogy Guatemalában szolgáljanak” – mondta Tyler Norton, az ASEA alapítója. „A gyerekek és családjaik megnyitották szívüket, és beengedtek minket az életükbe. Soha nem feledjük, milyen nagy hatással voltak ránk. Az emberi lét közös élmény kell, hogy legyen, és az a dolgunk, hogy egymást szolgáljuk.”